Hoe zout wil je het hebben? Weten jullie hoeveel soorten zout er zijn? Aaaaahhh… teveel om op te noemen. Hieronder een lijstje van bekende zoutsoorten, dus als je ze nog niet kent dan duurt dat niet lang meer…
Tafelzout:
En deze soort kent bijna iedereen toch? Tafelzout is gezuiverd zout waarbij chemische stoffen worden toegevoegd. Dit is trouwens om ‘klonteren’ tegen te gaan.
Zeezout:
Hoe donkerder hoe beter, zeezout wordt verdampt uit zeewater. Aan deze soort is geen jodium toegevoegd. Zeezout ziet er ook grover uit dan gewone tafelzout. Er zijn trouwens ook weer verschillende soorten zeezout.
Natriumarm zout:
Bij natriumarm zout is een deel van het natrium vervangen door kalium en magnesium.
Zout zonder jodium:
Deze zoutsoort is niet geschikt om mee te koken.
Himalaya zout:
En deze is rozig van kleur, dit is een pure… ongezuiverde zoutsoort. Het bevat minder natrium en heeft een sterkere smaak. Deze zoutsoort is favoriet bij veel mensen!
Grof zout:
Hiermee worden vis en vleeswaren bestrooid waardoor het langer houdbaar blijft. Deze zoutsoort is minder sterk van smaak en heeft een korrelvorm.
Steenzout:
Deze zoutsoort komt uit de bodem, gewoon hier in Nederland. Als zeewater verdampt blijft er steenzout over. Het zout in de bodem is een overblijfsel.
Kruidenzout:
Dit is (meestal) zeezout samen met kruiden. Dit wordt ook vaak zelf gemaakt, dit kan een aparte smaak geven. Als je dit van plan bent, zorg er dan wel voor dat de kruiden droog zijn.
En er zijn ongetwijfeld nog veel meer soorten zout… Ik zal maar niet zeggen wat ik gebruik haha…. #Maggi 😉
Liefs,
Marjon