Vaak zijn er van die kleine ongemakjes die het hardlopen net even (ietsje) minder leuk maken. Hoewel daar vaak wel iets aan te doen is moet je natuurlijk wel weten wat je moet doen. Hier wat simpele tips waardoor je misschien nog wel harder gaat lopen ook…
Schoenen:
Als eerste begin ik meteen met het belangrijkste onderdeel: hardloopschoenen. Zolang je niet langer dan een half uur loopt maakt dat niet veel uit maar loop je langer dan is het belangrijk dat je ongeveer 1 cm speling hebt vanaf je grootste teen. Je voeten gaan zwellen tijdens het lopen dus zorg zeker dat je de juiste maat schoen koopt. Erg belangrijk!
Blaren:
Hier hebben veel lopers last van maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er daar niet één van ben. Ten eerste moeten natuurlijk je schoenen goed zitten en sokken dragen is ook erg belangrijk. De naadloze hardloopsokken mogen eigenlijk ook niet in je kast ontbreken, wel in de juiste maat natuurlijk!
Schuurplekken:
Nou, hier kan ik dus wel over meepraten, en het lijkt wel of het steeds erger wordt. Er zijn hier veel zalfjes over te koop maar ik zweer bij Vaseline. Gewoon simpel & goedkoop. Je kunt ook kijken of je hardloopkleding goed zit, niet te strak e.d. Ook vind ik het ene hardloopbroekje beter zitten dan de ander maar dat is misschien persoonlijk.
Spieren:
Heb je stijve spieren of krijg je snel last van je spieren? Er zijn verschillende soorten olie (of creme) op de markt te koop die je voor, tijdens en na het lopen kunt gebruiken. Je kunt b.v. in de winter een verwarmende olie gebruiken voor je training of wedstrijd. Deze olie geeft een langdurige warmte en bevordert de doorbloeding in je spieren zodat jij goed blijft presteren. Maar je kunt ook na de training een olie gebruiken voor een sneller herstel. *In de winter is goede kleding natuurlijk ook erg belangrijk!
Bloedende Tepels (Man):
Je kunt het niet altijd voorkomen. Door het schuren met je singlet kan je bloedende tepels krijgen. Gewoon een lik vaseline en een klein pleistertje kan wonderen doen. *Pleister is ook voor vetvlekken in je singlet.
Teken:
Deze vervelende beestjes zijn rond de maanden mei & juni het meest actief. Als dit spinachtige beestje langer dan 36 uur op je lichaam zit dan loop je het risico op de ziekte van Lyme. Géén leuk vooruitzicht dus. Je kunt opletten dat je niet te dicht in/op/naast de struiken/gras hardloopt maar ook een lange broek of lange hardloopkousen kunnen nog wel eens helpen. *Na je training jezelf controleren, of dit door je partner laten doen.
Hongerklop:
Zorg dat je géén trek krijgt tijdens je loopje, niets vervelender dan dat. Eet 1 a 2 uur (2 uur voor een wedstrijd) voor een training nog iets zodat je focus onderweg naar lopen gaat en niet naar eten…
Uitdroging:
Eigenlijk een beetje hetzelfde als de hongerklop. Met als enige verschil dat drinken belangrijker is dan eten. Zorg dus echt voor voldoende vocht, vooral tijdens de warme dagen! Drinken kun je ook vlak voor een training nog, of neem een handflesje water mee tijdens je training (en gooi hem onderweg weg als je een afvalbak tegenkomt). *Er zijn speciale (hardloop) handflesjes te koop.
Zon:
Neem maatregelen zodat je géén zonnesteek krijgt. Draag een pet/klep. Drink genoeg. Pas je tempo aan. Kort je loopje in. Kleed je niet te warm. Neem drinken mee. Las een wandelmoment in. Smeer je in met zonnebrand. *Stel je loopje uit tot een koelere dag.
*Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt. Heb jij nog een tip voor mij? Dan hoor ik het graag hieronder in een reactie…
Liefs,
Marjon