En ik ben alweer halverwege mijn trainingsschema voor de Chicago Marathon. Wat gaat de tijd toch hard. Tijd om de balans op te maken, want over 51 dagen moet ik klaar zijn voor die 42.195 km in The States. Ik stelde mezelf een paar vragen…
Hoe bevalt het Sportrusten schema van De Marathon Revolutie tot nu toe?
Het schema bevalt mij erg goed! Ik denk ook dat dat komt omdat het schema bijna identiek is aan mijn eigen trainingen. Dus er is niet zoveel verandering zeg maar, ik heb nog niet het gevoel dat ik voor een marathon aan het trainen ben.
Wat is dan het verschil met je normale trainingen?
Ik liep de laatste 2 jaar om de dag, dus na elke training een rustdag (wel lekker). Dat komt dan neer op 2 extra trainingen per 4 weken nu. Maar ik heb de jaren daarvoor ook 4 x per week (standaard) gelopen dus het was niet zo’n verrassing voor mij. Daarbij is er nu wel standaard een intensieve training per week, normaal wil ik die nog wel eens skippen voor een duurloopje.
Welke trainingen vind je het moeilijkst tot nu toe?
Ik vond de Vogeltjes Kijken training erg lastig in het begin. Ik ging gewoon snel te hard, het is zo moeilijk om mega langzaam te lopen. Het lijkt ook wel of dat nog zwaarder is dan sneller lopen. In het begin heb ik deze training omgewisseld voor een MTB ritje, dat was een suggestie van het boek zelf. Maar nu gaat het me beter af moet ik zeggen, lekker relax.
Wat vind je de makkelijkste training?
Dat zijn toch eigenlijk de loopjes die ik op marathonsnelheid moet doen. Dat waren normaal gesproken ook mijn relaxte loopjes toen ik nog niet met het schema bezig was. En gelukkig voor mij moet ik er daarvan elke week 2 doen. Ik heb alleen niet het gevoel dat ik er sneller van word (eerder andersom), maar dat is normaal als je voor een marathon traint.
Is dit trainingsschema anders dan bij je eerste marathon?
Jazeker, bij mijn eerste marathon in Berlijn (2015) had ik een trainingsschema met lange duurloopjes. Ik had het schema richting het einde zelf wat aangepast. De lange trainingen in combinatie met het slenteren in Berlijn zorgde ervoor dat ik met pijn (oude blessures) aan de start stond. Maar ik heb hem uitgelopen (supertrots) en van dat slenteren heb ik natuurlijk geleerd, dat mag ik hopen in ieder geval haha…
Loop je de marathon uit door dit schema?
Nee! Ik kan nu al zeggen dat dit niet door dit schema zal zijn. Ik zou die marathon normaal gesproken gewoon moeten kunnen lopen, mits er geen gekke dingen gebeuren natuurlijk. Met mijn gewone trainingsschema incl. fietsen en sportschool heb ik een goede conditie opgebouwd. Dit boek is een beetje een ‘leidraad’ voor mij, het zorgt ervoor dat ik elke week aan mijn snelheid werk met de intensieve en voluit trainingen. Dat op zich vind ik al erg fijn want ik wil dit keer een redelijke tijd neerzetten. Doordat ik met dit schema niet meer dan 14 km train, hoop ik pijnloos aan de start in Chicago te staan. Maar ja… over die 14 is nog niet alles gezegd 😉
Zou je dit Sportrusten schema de volgende keer weer gaan volgen?
Jazeker, maar misschien wel met wat aanpassingen. Hoewel ik er ook aan denk om mijn eigen schema te maken! Mijn lichaam is meer gemaakt voor de kortere afstanden, die loop ik in verhouding ook beter. Maar omdat ik ooit op het idee kwam om alle 6 de Majors te gaan lopen, zal ik er toch nog een paar schema’tjes tegenaan moeten gooien.
Mis je iets?
Ja, door de vele marathontempo trainingen (langzaam dus) heb ik het gevoel dat ik langzamer aan het worden ben. Okay, ik weet dat deze marathon niet om snelheid gaat ‘kuch’ maar om uitlopen. Maar dat vind ik toch wel moeilijk.
En nu?
Ik blijf gewoon het boek volgen maar ik pas mijn schema wel ietsje aan. Mijn marathontempo trainingen wil ik ietsje omhoog gooien en ik wil er toch een paar loopjes van meer dan 14 km tegenaan gooien. Chicago here I come!
Als je trouwens vragen hebt dan hoor ik ze graag.
Liefs,
Marjon