Check deze 6 tips voor als je een marathon in het buitenland gaat lopen. Deze tips zijn natuurlijk ook van toepassing voor een mooie marathon in eigen land. En hoe GAAF dit ook is, check dit toch even van te voren…
- Baggage:
Als je met het vliegtuig reist, zorg er dan voor dat je je hardloopuitrusting in je handbaggage doet. Ik moet er zelf niet aan denken dat mijn koffer kwijt raakt met mijn hardloopkleding & schoenen erin. Op de plaats van bestemming kan je best wel wat hardloopkleding kopen, maar met schoenen is het toch een ander verhaal, helemaal als je speciale zooltjes hebt. En om dan nog maar niet te spreken van je sportbh (Nee, niet voor de mannen haha) en sporthorloge, toch iets moeilijker te vervangen dan een shirtje. - New Stuff:
Ga niet met nieuwe hardloopkleding aan je marathon beginnen! Je weet natuurlijk niet of het lekker zit of schuurt, en een marathon is toch een heeeeel eind als iets niet lekker zit. Dus altijd eerst even uittesten in één van je trainingsloopjes voor je aan die mooie en heleeee lange marathon begint. - Gelletjes:
Neem altijd je eigen gelletjes of repen mee op reis, je lichaam is hier aan gewend. Probeer dus niets nieuws uit tijdens de marathon. Niks vervelender dan dat je buikpijn (of erger) krijgt onderweg. Check wel even of het in je handbaggage mag, als het vloeibaar is mag je niet zomaar alles meenemen (en in een zakje). Of je moet met de auto gaan… - Kleding:
En je weet natuurlijk wel of je die mooie marathon in een koud of warm land gaat lopen. Dus je weet ook wel wat voor kleding je mee moet nemen, toch!? Neem voor de zekerheid toch een extra setje mee, het ‘weer’ kan ineens omslaan en dan ben jij in ieder geval goed voorbereid. En aaachhh… er past vast nog wel iets extra’s in je koffer. - Loop Tempo:
Start vooral niet te hard als je aan een marathon begint!! Als je dat doet, begin je bij 10 km al aardig moe te raken, en hoeveel moet je er dan nog…. 32.2 Whooooo…. Deze tip moet ik dus zelf ook heeeeel goed gaan onthouden 😉 - Drinken:
En natuurlijk staan er ook bij een marathon drinkposten, meestal om de 5 km of soms zelfs vaker. Maak hier gebruik van, ook als je nog géén dorst hebt, als je wel dorst begint te krijgen is het te laat. En bij de meeste marathons krijg je rond het 35 km punt ook nog eens een gelletje. Als je je eigen gelletjes bij je hebt kun je die beter nemen natuurlijk, maar voor nood…
Hebben jullie nog tips!?
Liefs,
Marjon
Bij het lopen van een marathon moet je ook zuinig met je energie (koolhydraten) omgaan.
Daarom is het belangrijk om in een zo gelijkmatig mogelijk tempo te lopen, om zo weinig mogelijk energie te verspillen.